субота, 20. фебруар 2021.

Zasto da (ne) ostanete prijatelji nakon raskida veze

zasto-da-ne-ostanete-prijatelji-nakon-raskida-veze

Onih 5 reci koje umeju da zbune u nekom momentu nakon raskida romanticne veze... "Mozemo li da ostanemo prijatelji?" Mozda. Mozda ne. Odgovor na ovo pitanje nije tako jednsostavan, doduse.

Razlozi da ostanete samo prijatelji nakon raskida mogu biti ovi, izmedju ostalih:

- Prakticnost i potreba (ukoliko ste kolege na poslu ili se krecete u istim socijalnim krugovima - isto drustvo itd)

- Ne zelite da se odreknete dobrog prijateljstva koje ste nekada imali

- Zelite trunku nade da cete se pomiriti i nastaviti ljubavnu vezu

Ukoliko su partneri bili prijatelji pre raskida, veca je verovatnoca da ce ostati prijatelji. Naravno, ukoliko je romanticna veza bila zadovoljavajuca oboma, bez problema i komplikacija. Ovo je logican sled okolnosti jer, oni vec znaju kako da budu samo prijatelji bez romanse jer, to su vec bili. Time, prelaz iz veze u prijateljstvo ne mora da bude neprirodno.

raskidanje-ljubavne-veze-odnosa-prijateljstvo

Sansa da partneri ostanu prijatelji je u tom veca ukoliko je njihovo prijateljstvo pozeljno i ima podrsku ljudi u njihovoj okolini - porodici, drustvo i novom partneru ili partnerima.

A kvalitet prijateljstva?

U jednom istrazivanju koje je uporedilo ljubavni odnos i platonsku ljubav (bez zaljubljenosti i seksualnog dela), pokazalo se da su bivsi partneri iskusili prijateljstvo losijeg kvaliteta, nakon prekida veze. Bivsi i bivse su manje pokazivali jedno drugom poverenje, emotivnu podrsku, manje su razgovarali o svemu, redje su se trudili da ucine ono drugo srecnijim.

Bliskost bivsih partnera u prijateljstvu cesto zavisi od benefita koje bi oni medjusobno dobijali. Sto vise prijateljskih benefita imaju, bice bliskiji u platonskoj ljubavi.

Zabava, ucite nesto novo zajedno i osecate se inteligentnijim i vrednijim, imate emotivnu podrsku itd. Prijateljstvo ce lako prestati zahvaljuci osecaju iritiranosti, zapostavljenosti izmedju prijatelja, osecaju dosade itd. Istrazivanja pokazuju da su bivsi partneri u boljem odnosu i bolji prijatelji nakon raskida, dakle kao prijatelji koji imaju platonsku ljubav.

devojka-decko-veza-slike-svadja-ljubav-prepirka-svadja

Sve ovo zavisi od mnogo faktora kao i od subjektivnog osecaja i vase situacije pre veze, u toku romanticnog odnosa i nakon istog. Dobro razmislite vredi li ostajati u prijateljskom odnosu i koliko bi bilo dobro da komunicirate.


P.S. Ukoliko trazis prijatelja a da to nije tvoj bivsa devojka ili decko, ovde mozes pronaci formular: TRAZIM DRUGOVE

Нема коментара:

Постави коментар