уторак, 10. септембар 2019.

10 znakova da ste u laznom prijateljstvu

nefer-prijateljstvo-losi-drugari-jednosmerno-sebicni

Vecina nas bi sve uradila za svoje prijatelje. Pomazemo im da se presele. Tesimo ih kada raskinu s nekim. I nikada nismo predaleko kad je u pitanju filmsko vece sa gomilom grickalica. Ali, nekad mozemo da se nadjemo u drugarskom odnosu sa osobom koja nije ni priblizno prijatelj kakvog zasluzujemo.

Zdrava prijateljstva, kao i svi odnosi, uspevaju zahvaljujuci balansu. Vi im pomognete da se presele, oni caste picom. Zovu vas da bi kukali ili cak plakali o svojoj bivsoj ljubavi, vi znate da je sasvim okej da ucinite isto kada vas nesto boli. Prijateljstvo moze da uspe sve dok ne pocnete da osecate kao da se vi vise trudite od druge osobe.

Jednostrana prijateljstva ne mogu da dugo opstanu. Jer, nikom nije lepo biti u takvom odnosu. Jednakost je jako bitna. Ljubav se prima ali i daje. Medjusobno razumevanje. Trosenje resursa i samo vremena ako ne nicega drugog na prijateljstvo, nije to tek tako. Znak da je odnos toksican se pojavljuje kada vas prijatelj predje svaku meru sa sebicnoscu i ignorantnoscu.

Ukoliko nema balansa u vasem prijateljstvu, neki od ovih narednih razloga ce vam biti itekako poznati.

1. Zovu vas samo kad im nesto treba



Vasi drugari  jedino zovu kad su uznemireni zbog necega ili im je potrebna usluga. To je jasan pokazatelj da vas ne cene kao prijatelja - nekoga ko utice na njihov zivot kako bi bio bolji, neko s kim im je zabavno kad ste zajedno itd. Jednostavno, vide vas kao psihoterapeuta, licnog asistenta ili cak, kao profesionalni transport za selidbe. Nije bas lep osecaj, zar ne?

2. Uvek kasne

digitalni-sat-pokazatelj-vremena-kasnjenje-losa-navika-ljudi

Dobri prijatelji postuju vas i vase vreme. Kada isplaniraju nesto sa vama, drze se dogovora i satnice. A losi prijatelji? Ne bas. Ove osobe otkazuju dogovor u poslednjem momentu ili se pojave ali sa kasnjenjem. Ocigledno je da vas ne cene.

3. Oni su ti koji stalno pricaju

prijateljica-ne-zaklapa-na-casu-stalno-prica-svo-vreme

U redu je da neko vodi rec ali, balans mora da postoji kako bi se oboje osetili zastupljenim u prijateljstvu i razgovoru. Ukoliko neko ima losu nedelju ili neki problem, naravno da cemo ih pustiti da se otvore, kako bi im mozda malo bilo lakse. Ali inace, treba da postoji jednakost. Zdravo prijateljstvo se bazira na razmeni, koliko jedna osoba daje, toliko i druga. I ne, ne govorimo o rodjendanskim poklonima ili bilo cemu slicnom.

4. Vas prijatelj stalno "pozajmljuje" stvari

pozajmljivanje-drangulija-od-dobre-drugarice-zaboravljanje-stvari-pozajmica

A kad kazemo "pozajmljuje", s razlogom je sa navodnicima. Vas prijatelj stalno nosi stvari kod sebe kuci i ne vraca ih. Pozajmica sama po sebi nije problem, svi smo pozajmljivali jedni drugima neki dzemper ili bilo sta drugo, a onda slucajno zaboravili da ih vratimo zauvek. Ali, kada se ovo ponavlja, to je znak da vas vas prijatelj samo koristi.

5. Nikad ne kazu hvala

Da li ste castili milion puta i nijedan od njih niste dobili ni obicno hvala? Ovo je znak da postoji problem. Vecina prijatelja se u milisekundi zahvali, cak i ako im sipate casu vode. Zato obratite paznju na te "prijatelje" koji se ne prezaju da prime bilo sta od vas ali i misle da se to sto cinite za njih podrazumeva.

Da li ste castili milion puta i nijedan od njih niste dobili ni obicno hvala? Ovo je znak da postoji problem. Vecina prijatelja se u milisekundi zahvali, cak i ako im sipate casu vode. Zato obratite paznju na te "prijatelje" koji se ne prezaju da prime bilo sta od vas ali i misle da se to sto cinite za njih podrazumeva.

6. Uvek ste vi ti koji organizujete neko vidjanje

devojka-kucka-poruku-preko-mobilnog-telefona-nikad-ne-zove

Ukoliko vas "prijatelj" nikad ne pravi planove i ne desava se da vam pridje sa nekom idejom za susret, ovo je znak da previse ulazete u vas odnos. Devet od 10 puta, vi ste ti koji zovete svog prijatelja i predlazete da provedete vreme zajedno. Uvek ste vi ti koji kupujete karte za koncert, utakmicu ili predstavu.

Napravili ste veceru vise puta a nikad niste bili pozvani na jednu. Odlicna je stvar to sto ste kreativni i imate mnogo ideja sta mozete da radite ali, ne treba da budete jedini koji pokazuju da imaju zelju za zajednickim druzenjem.

7. Ne mare

drugarica-iskljucena-ne-mari-istinski-za-svog-najboljeg-prijatelja

Ukoliko vas prijatelj stalno deluje nezainteresovano ili ni malo ne saoseca sa vama, obratite paznju. U nebalansiranom prijateljstvu, jedna osoba ga odrzava dok druga kao da ni malo ne mari da li cete se druziti ili ne. Bilo da im je potrebno dosta vremena kako bi vam se javili nakon sto ste im pustili poruku ili ostavili propusten poziv ili su iskljuceni dok ste zajedno negde, ne bi trebalo da se trudite uzalud.

8. Imaju prevelika ocekivanja

prevelika-ocekivanja-prijateljstvo-placanje-racuna-deljenje-placanje

Znate onaj momenat kada ste u kaficu, piceriji ili restoranu pa vam konobar ostavi racun i onda svi pocnete da preturate po dzepovima i skupljate svako za svoji deo? Ovo se ne desava uvek, pogotovo u jednosmernim prijateljstvima.

Mozda ste castili jedanput i sad vas prijatelj ocekuje da to ucinite svaki naredni put. Ili, mozda ima finansijske probleme pa ce da vam vrati kasnije. Bilo kako bilo, nije razumno da ocekuje od vas da placate svaki put za oboje.

9. Uvek vi idete kod njih

voznja-crvenog-auta-kola-momak-sa-naocarima-brzina-priroda

Cinjenica gde se nalazite i provodite vreme moze biti nova prilika da neko bude nefer. Ukoliko ste uvek vi ti koji vozite do kuce svog prijatelja ili provodite gomilu vremena u busu ili vozu, to bi moglo da znaci da vas drugar koristi vasu dobrotu. Vidite da naredni put oni dodju kod vas ili da se nadjete negde na pola puta.

10. Nisu pouzdani
nepouzdani-prijatelji-neodgovorni-losi-drugari-depresija-razocarenje-slike

Da, pogotovo ako vas prijatelji ispale ili otkazu vidjanje u pet do 12. Ali, oni su neodgovorni na vise nacina. Mozda ne mozete da racunate na njih kad vam je potreban prevoz sa zeleznicke, autobuske stanice ili aerodroma. Mozda se nece setiti da vam zaliju biljke ili nahrane vaseg ljubimca dok niste kod kuce. Jedna od glavnih osobina prijateljstva je istrajnost. Kada je nema, prijateljstvo pati.

Ne zaboravite da prijateljstva mogu ponekad da budu lose balansirana. I, ne treba drzati listu u kojoj stoji ko je od koga kada trazio neku uslugu. Ne treba biti sumnjicav ako je vas prijatelj pricljiv, mozda su takva licnost. Ali, obratite paznju na to kako se vi osecate. Ukoliko osetite da niste dovoljno zastupljeni u vasem odnosu i da nema fer price, ucinite sta mozete da im to stavite do znanja. A ako nema promene, produzite svojim putem.

P.S. Ukoliko zelite prijatelja na duze staze, formular mozete pronaci OVDE.

Нема коментара:

Постави коментар