петак, 3. јануар 2020.

7 znakova da vise ne treba da budete prijatelji

7-znakova-da-vise-ne-treba-da-budete-prijatelji

U nasoj kulturi postoji verovanje da svakoj romanticnoj vezi i ljubavi dodje kraj, dok vecina prijateljstava, traje zauvek. Zato sto uzimamo prijateljstvo zdravo za gotovo, umemo da propustimo znake da je dosao kraj nasem prijateljstvu ili se priblizilo kraju. Ukoliko je ovo vasa situacija, kao i u ljubavnoj vezi, postoji sansa da resite vase probleme ili neslaganje. A mozda ipak niste jedno za drugo.

Bilo kako bilo, bolje je prepoznati znakove ranije nego kasnije i protraciti vreme na odnos koji nece trajati. Jedna od najtezih lekcija koje ucimo o prekidu prijateljstava je to sto ste nekada bili jako dobri, ne znaci da zaista odgovarate jedno drugom. Ili mozda ne u ovom momentu. Mozda nekad u buducnosti. Ali to ne znaci da ste sada odgovarajuci prijatelji jedno drugom.

Kompatibilnost ili bukvalno prevedeno, znacenje je ono kljucno. Ne nastaju prekidi prijateljstava samo kada se desi svadja, neko neslaganje ili neprimereno ponasanje (ako moze i tada, svakako). Nekad se prijatelji jednostavno razlikuju kao osobe. Razlicite licnosti, koje se ne uklapaju. Ne moze da bude prakticno. Ovo su znakovi da vase prijateljstvo odavno treba da prestane i da vrlo verovatno gubite vreme dok patite sebe pokusavajuci da budete jedno drugom prijatelj.

1. Vasi prijatelji nisu onakvi kakvi ste mislili da jesu

Bas kao ljubavna veza, i prijateljstvu je potrebno nekoliko meseci ili cak godine da bi se razvilo. A nekad, cim upoznamo dobru osobu odmah pomislimo da smo pronasli pravog prijatelja. Ali, samo vreme ce pokazati da li ovaj drug ili drugarica imaju pozitivni uticaj na vas, da li ume da cuva vase tajne i da li vam zaista zeli najbolje.

Naravno, i sve ostalo sto ide pod listu moranja jednog pravog prijatelja, kao npr ulaganje u vas odnos.

2. Da se danas upoznate, ne biste bili prijatelji

Pogotovo ukoliko se vi i vas prijatelj znate godinama, ono sto vas je zblizilo ne mora da znaci da i dalje postoji. Kako smo stariji, nas osecaj za moral jaca, a ukoliko neko ne deli nase principe, to bi mogao da bude problem. Prijateljstvo bi trebalo da ima znacaj u svakom momentu a ne nesto sto traje tek tako jer ste ranije bili bas dobri.

Zato upitajte sebe iskreno, da li biste postali prijatelji da ste se upoznali danas? Ukoliko ste drugari samo zbog toga kakva je ta osoba nekada bila, mozda je vreme za razlaz.

3. Ljuti ste jedno na drugo

Tokom vecine prijateljstava, bar jedna osoba ce napraviti neku gresku kojom ce se druga uvrediti. Zatim se izvine, razgovarate zasto je doslo do losih osecanja i uvrede, zatim predjete preko toga. Ali, kada se ovo stalno desava, uporno i iznova, ovo se ne moze voditi kao slucajnost. Kada dodje taj momenat da vas drug ili drugarica ne cene i tretiraju sa postovanjem koje zasluzujete, vas odnos je pod znakom pitanja.

tuga-zalost-drugarice-devojke-tuguju-zale-nesrecne-ljute

4. Losije se osecate kad ste u njihovom drustvu nego kad ste sami

U zivotu nikad nije bas sve idealno, ali nema potrebe da se pretvarate da biste bili dobar prijatelj. Idealno bi bilo da mozete svom prijatelju odgovoriti na pitanje "Kako si?" sa necim drugim od onog klasicnog i automatskog "Dobro".

Ali problem zapravo nastaje kada neko stalno spusta svog drugara, kritikuje, uvek razmislja o najgorem rezultatu vasih odluka ili ne slavi srdacno vase uspehe i srecu. Nekad, oba prijatelja zajedno tuguju i nesreci, a ni to opet nije dobro. Prijatelji treba da podizu jedno drugo i ispomazu se, gledaju stvari iz drugog ugla a kada se ovo ne desava, prijateljstvo nije zdravo.

Ukoliko smatrate da ste vi izvor negativnosti u ovom prijateljstvu, upamtite da je tesko voleti nekoga ukoliko ne volite sami sebe. Moguce je i podsvesno mrzeti tudj uspeh zato sto ustvari prizeljkujete da je vas, ili biste ih radije gledali neuspesne kako se ne bi osetili sami u svojoj nesreci. Gradjenje zdravih prijateljstava zahteva rad na samopouzdanju svakog pojedinca.

5. Nema jednakosti u vasem odnosu

Cesto se desava da je jedna osoba izgubljena dok druga ima sva resenja, tada se rodi prijateljstvo. Zatim se pretpostavlja da je osoba koja je spasila ovu drugu superiornija i uvek u pravu. Ovakav tip prijateljstva ima kratak rok trajanja. Ukoliko ne zele da do toga dodje, potrebno je izbalansirati odnos, ili ukoliko se radi o mentorstvu, onda ici bas u tom pravcu u kom iskusnija ili starija osoba ima ulogu ucitelja.

Jos jedna dobro poznata situacija je kada jedna osoba provodi vise vremena u komuniciranju, osmisljavanju, planiraju itd od druge. Niko ne voli osecaj da trci za nekim, pogotovo ako je taj neko nezainteresovan i nema volju da sam nesto pokrene (kao npr susret i druzenje). Niko ne moze da bude toliko divan da zasluzuje paznju osobe koja vise ulaze u taj odnos od njih.

6. Lose uticete jedno na drugo

Ukoliko vas prijatelj navodi da napravite odluke koje inace ne biste, to moze biti dobra stvar. Mozda ste oduvek zeleli da budete avanturistickog duha ali niste smeli. Ali, nekad uticaj moze biti u negativnom kontekstu, u kom cete vi biti taj koji ispasta. Ovo se desava kada npr, jedna osoba povede drugu da rade nesto sto inace ne bi radili, da se napiju ili provode vreme sa losim osobama.

Isto vazi i za obican, los savet. Ukoliko se cesto desava da zazalite jer ste poslusali svog prijatelja, ili pak suprotno, oni vas... Mozda niste dobri jedno za drugo i bolje bi bilo da okoncate ovo prijateljstvo.

drugarica-decko-devojka-momak-ne-razgovaraju-temama-cutanje-tisina

7. Ne mozete da razgovarate o svemu

U sustini, mnogim ljudima nijedan od ovih znaka nije direktan razlog za prekidanje prijateljstva, ukoliko postoji nacin da se dodje do resenja i ukloni necije nezadovoljstvo. Ukoliko ne zele da razgovaraju o tome, vremenom ce ta prijateljska veza morati da pukne.

U prijateljstvu bi trebalo da se prica o svemu, da bukvalno nema tabu tema, bilo da je to sta je neko rekao, ili ako prolazite kroz neke probleme, i sve dok mozete da iskreno kazete svoje misljenje o njihovom zivotu a oni da ga prihvate, ima nade.

Svi znamo da kritika ume da bude nezgodna i ne bas prijatna. I jos je treba prihvatiti bez uvrede. Ali ako vas neko odmah iskljuci kada spomenete neki problem, to nikada nece biti reseno a moracete svaki novi isto tako da prihvatite, cime ce vas odnos postati nemoguc.

Zakljucak

Cak i najbliskiji odnosi mogu da se zavrse. Nikad ne mozemo da vidimo ono pravo lice naseg prijatelja, bar ne 100%, ali ako je neko dobar prema vama i vi prema njima, to je odlican znak. Ne treba trpeti ako ne ide, doduse. A opet, ne treba ni odustati od prijateljstva samo ako se desila jedna greska, svadja ili cak sitnica koja vas je razdvojila.

Ukoliko odlucite da prekinete prijateljstvo, ne bi trebalo da to uradite na ruzan nacin vec sa dostojanstvom. Ukoliko ih izvredjate, moglo bi da vam bude krivo. Zamislite samo situaciju da se kasnije sretnete na nekom okupljanju tipa rodjendana ili nekog drugog oblika slavlja.

Ukoliko ih obrisete sa svoje liste prijatelja na Fejsbuku, bice vam tesko da ih kontaktirate kasnije kada prestanete da budete nadureni, besni ili nesto trece. Ako bas morate i zelite da se distancirate, jednostavno ih otpratite i manje cete vidjati njihov lik i objave, ako i to. Isto vazi i za druge drustvene mreze i u stvarnom zivotu.

pisanje-pisma-rukom-po-papiru-sveska-prazan-papir-hemijskom

Ideja

Takodje, pisanje pisma koje ce biti neposlano je odlicna ideja! Mozda zvuci smesno i suludo ali, moglo bi da vam znaci. U njemu biste mogli da napisete sve sto zelite i da svoja osecanja stavite na papir, ili u tekstualni oblik na kompjuteru.

Poenta je da im ne bude dostavljeno to pismo jer biste mozda napisali neke stvari koje ne mislite zaista, time ih jako uvredili i napravili jos veci problem.

Kako god da se osecate u vezi vaseg bivseg prijatelja ili prijateljice, dugujete sebi da ucinite ono sto je za vase dobro.


P.S. Ukoliko trazite potpuno novog prijatelja, formular mozete pronaci ovdeTRAZIM DRUGOVE

Нема коментара:

Постави коментар