недеља, 12. јануар 2020.

Prijateljstvo izmedju momaka i devojaka

prijateljstvo-izmedju-momaka-devojaka-platonska-ljubav

Irski knjizevnik Oskar Vajld je nekada davno rekao, "Izmedju muskarca i zene, prijateljstvo je nemoguce. Ono cega moze da bude je ljubav, strast, uzdizanje ali, ne prijateljstvo". Znate sta? Koliko god da je bio uspesan i popularan, pitanje je da li je ikad shvatio da je mozda pogresio.

Stara vremena su odavno prosla, ali neka razmisljanja su se zadrzala. Vecinu istorije, muskarci i zene su ziveli u takvom svetu gde su se, dok se nisu uzeli, druzili samo sa svojim polom.

samo-prijatelji-ljubav-ali-prijateljska

Cak i nakon ulaska u brak, zene i muskarci su nastavili da imaju drustveni zivot kao ranije - momci bi provodili po ceo dan sa svojim drugarima i lovili u divljini. Zene su ostajale u kampu ili kod kuce i druzile se sa svojim drugaricama.

Sve do 19-og i ranog 20-og veka, prijateljstva osoba razlicitih polova nisu bila zastupljena. Kako su zene pocele da se bave poslovima kojima se do tada iskljucivo muskarac bavio, muskarci i zene su morali da pronadju nacin da imaju zajednicki odnos koji nije romanticnog ili seksualnog tipa.

Nekoliko stotina godina kasnije, neki i dalje pokusavaju da ga pronadju. Naravno, govorimo o zenama i muskarcima koji su heteroseksualne orijentacije.

zajednicka-bleja-momci-devojke-druzenje

Jedno istrazivanje je pokazalo da kada muskarci i zene imaju platonsku ljubav, oni su jednaki u razmeni emocija. Platonska ljubav = svi oblici ljubavi bez seksa. Studija je takodje otkrila da su prijateljstva izmedju osoba razlicitog pola emotivnija od musko-muskih odnosa a manje emotivna od zensko-zenskih.

Muskarcima se svidja sto mogu da podele svoje misli i emocije bez straha od osude, a zene cene priliku da gledaju sport, npr, bez moranja da vecinu vremena govore o svojim osecanjima.

Dosta toga zavisi od interesovanja tih osoba kao i sta zele da dele sa svojim prijateljem, kao i kako zele da provode zajednicko vreme. Ovakav tip druzenja moze da bude mnogo kvalitetniji, interesantniji i korisniji na duze staze.

istinito-prijateljstvo-decaci-devojcice-drugari

Ukoliko nemate najbolje prijatelje suprotnog pola ili mislite da je tako, razmislite jos jednom. Braca, sestre, rodjaci... Eto, sigurno ste bliski s nekim ko nije vaseg pola.

Vidite, pol ne igra (i ne treba da igra) nikakvu ulogu, posebno kada je u pitanju nesto lepo poput prijateljstva. A zatim i u svim ostalim sferama, nema razlike. Bitnije je ko je kakva osoba i ko je dobar covek.

A prave, istinske primere mozete da vidite u svim sferama zivota. Vasi roditelji, kolege, komsije, poznate licnosti i drugi, svi oni imaju dobra drugarstva sa osobom suprotnog pola.

Zasto ne biste i vi?

drugovi-drugarice-avantura-prijateljstvo-zabavljanje

P.S. Ukoliko trazis prijatelja, ovde ga mozes pronaci: TRAZIM DRUGARE

Нема коментара:

Постави коментар